Sådan kommer du i form til din næste ferie

Vi danskere er begejstret for at rejse på ferie, og de fleste danskere rejser på ferie minimum en gang om året, og mange har endda en tradition for både at tage på sommerferie og skiferie i løbet af året. Nogle former for ferier er hårdere og mere belastende for kroppen end andre, så det kan derfor være en god ide at træne op inden ferien. Det er naturligvis vigtigt at denne træning er målrettet formålet med ferien, og tager højde for din nuværende fysiske tilstand. Denne artikel vil gennemgå nogle af de overvejelser du kan gøre dig inden din næste ferie, og den vil ligeledes tage udgangspunkt i nogle af de rejsetyper som kan være krævende for kroppen. Så hvad end din næste rejse går til de franske alper, shopping i Milano eller solferie i Tyrkiet, så bør du overveje om din fysiske form er klar til strabadserne.

Indholdsfortegnelse

1. Få styrket musklerne inden skiferien

Skiferie er meget populært blandt danskerne, og rigtig mange danskere tager afsted på ski hvert år. Rigtig mange danskere kommer desværre også hjem med skader, og de fleste af disse skader skyldes, at ens muskler simpelthen ikke har været klar til udfordringen. Først og fremmest er ski naturligvis hårdt for bentøjet, og enhver der før har været på skiferie kan sikkert nikke genkendende til, at man godt kan opleve ømme stænger efter den første dag på pisterne. Det vil derfor være anbefalelsesværdigt, at du sørger for at træne ben i perioden op til en skiferie. Nogle af de mest populære øvelser, og som du kan lave hjemme på stuegulvet er squat og lunges. Du behøves ikke et par smarte vægtløftningssko for at lave disse øvelser, og du behøves heller ikke at bruge tunge vægte, kropsvægt er nok.

Ved en squat stiller du dig med cirka skulderspredte ben, for derefter at sætte numsen bagud som om du er ved at sætte dig på en stol. Du fortsætter så lang ned du kan mens do fortsat kan holdet formen. Når du ikke kan komme længere ned rejser du dig langsomt op i udgangsposition. Hvis du har besvær med at udføre øvelsen kan du med fordel tage en stol som du sætter dig langsomt ned på, og rejser dig langsomt fra igen. Det er her vigtigt at du har fokus på, at det er en træningsøvelse, og du derfor ikke sætter dig helt ned og slapper af, men i stedet blot markerer med numsen på stolen, så du holder et konstant spænd i dine muskler.

Lunges er en anden god ben øvelse som du med fordel kan benytte dig af når du skal træne på til skiferien. For at udføre en lunge skal du træde frem med den ene fod, hvorefter du fører det bagerste knæ ned mod gulvet. Det er vigtigt at du gør dette i en kontrolleret bevægelse, og at du ikke falder ned på knæet med fuld vægt, da det kan skade dit knæ. Du behøves ikke at røre jorden med det bagerste knæ, men du kan med fordel placere en pude på jorden som du går ned og markerer på. Øvelsen fortsætter ved at du rejser dig til udgangsposition, og gentager øvelsen med det andet ben.

En mere detaljeret gennemgang af øvelserne kan findes på øvelsesdatabasen www.exrx.net/

2. Kom i form til powershopping

Der er mange som nyder godt af en storbyferie, eller en forlænget weekend i London, Paris eller Milano. Forlænget weekend og storbyferier står oftest må masser af sightseeing og en masse shopping. For at få mest glæde af turen er det således anbefalelsesværdigt at du sørger for, at din kondition er i en tilstand hvor du rent faktisk har overskud til at gå alle de kilometer du kan ende ud med på en sådan tur. For at komme i form til storbyferie behøves man ikke at træne op til et maraton, og bruge alle ens vågne timer i et fitness center. Man kan sagtens komme i en god grundform ved at tage de sunde valg i hverdagen.

Det første råd er, at du bør overveje om du skal lade bilen stå, og tage cyklen når du skal noget. Hvis vejret er på din side, og du har tid nok, så nyd den friske dansk luft og træd i pedalerne.

På en shoppingferie er der ingen tvivl om at du kommer til at gå ind og ud af et hav af butikker, og før i får set jer om, har i tilbagelagt adskillige kilometer. Derfor er det også oplagt at du træner op til denne ferie ved at få nogle kilometer i benene. Du kan naturligvis løbe en tur, men hvis du er typen som ikke kan motivere sig selv til at løbe, så er en rask gåtur også mere end rigeligt. Gå nogle lange ture, og prøv at have fokus på at holde et højere tempo end normalt, så skal shoppingformen nok komme af sig selv. Du kan med fordel også investere i et par gode kondisko eller decideret løbesko. På den måde undgår du vabler og ømme fødder, og så kan skoene også pakkes i bagagen når i skal afsted på ferien.

3. Hold formen ved lige som en strandløve (eller strand sild)

En ting er at komme i form for at skulle gå adskillige kilometer i Londons gader, eller stå på ski hele dagen i Val Thorens, men hvad med mig der bare vil dase på strande i Alanya hele dagen, og drikke drinks ved poolen hele aftenen tænker du nok. Først og fremmest er de to foregående råd anbefalelsesværdige til alle, da god fysisk form giver mere velvære i hverdagen. De to foregående råd kan ligeledes hjælpe dig i bedre form og sørge for at du får lange blikke fra de andre gæster når først du smider det yderste lag tøj. En ting er så at komme i form til ferien, men et godt råd vil være, at du også har en lille smule fokus på din fysiske form mens du er afsted. Vi mener naturligvis ikke at du skal bruge flere timer om dagen, da du jo er på ferie, og vil slappe af, men det kan dog have en positiv indvirkning på dig selv og dit humør hvis du kan sætte 10 – 20 minutter af, til lige at holde grundformen ved lige.

Øvelserne fra råd nr. 1 kan naturligvis genbruges her. De kræver ingen udstyr og kan gøres på værelset eller ved poolen for den sags skyld. Du kan kombinere ben øvelserne fra råd nr. 1 med nogle pushups, samt nogle mave og rygbøjninger, på den måde får du dækket de fleste muskler med nogle simple øvelser.

Du kan også med fordel pakke et par løbesko, og tage dig en løbetur i området omkring hotellet, eller langs strandpromenaden. Det er en glimrende mulighed for at opleve området, og hvem ved, måske finder du den næste seværdighed som skal opleves på ferien. Det vil være en ide at tage en eventuel løbetur tidligt, for over middag når solen står højest, kan den være særdeles bagende, og det kan være meget ubehageligt at løbe i sådan en varme. Man kan også med fordel pakke et sjippetov i sin bagage. Et sjippetov fylder ikke ret meget, og er en nem og effektiv måde at få pulsen op, og få brændt nogle kalorier.

You may also like...

1 Response

  1. 30/11/2017

    […] Sådan kommer du i form til din næste ferie […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *