Tips til holde din mobil sikker på rejsen

Når vi rejser på ferie eller i forretningsøjemed, så er mobiltelefon vores tro følgesvend – og med god grund, eftersom mobiltelefonen er blevet omdrejningspunktet for hovedparten af vores kommunikationen.

Mobiltelefonen er både et arbejdsredskab og middel til at holde os i kontakt med vores familie, venner og forretningsforbindelse. Det drejer sig både om almindelige telefonopkald og SMS-beskeder, men også e-mail kommunikation, online chat osv. Mange anvender også mobiltelefonen som betalingsmiddel med MobilePay eller til at betale bilparkering.

Med andre ord, så indeholder vores mobiltelefon uhyre mange personfølsomme og økonomiske data som cyberkriminelle kan udnytte. Det betyder, at du skal sørge for, at din mobiltelefon er beskyttet.

Eftersom din mobil kan blive kompromitteret overalt, så udsætter du dig selv for yderligere risici, mens du er på en rejse. Når du rejser så gør du mange ting anderledes end f.eks. når du er hjemme – det kan være alt fra at logge på lufthavnens Wi-Fi netværk eller en butik/café usikre netværk til download af dine e-mails. Mange anvender deres mobiltelefon på ubeskyttede Wi-Fi netværk for at spare på roaming afgiften, men det er en farlig, og meget kortsigtet, strategi – og du overvejer nok ikke risikoen for at dele din placering via apps eller billeder, du uploader på sociale medier som Facebook. Husk, at alt datatrafik foretaget på et ubeskyttet netværk kan opsnappes af tredjepart.

Vi har her samlet en række af de tips, der er mest relevante for mobiltelefoner, for at sikre, at du ikke bliver offer for cyberkriminalitet mens du er på rejse.

  1. Ryd op på din mobiltelefon. Sørg for at styresystemet på din mobiltelefon er opdateret til nyeste udgave. Hvad enten du har iOS eller Android bør du altid have den nyeste udgave installeret, samt de nyeste sikkerhedsopdateringer (her er link til iOS og her er link til Android). Hvis du afvikler ældre, og forældede, udgaver af software eller apps på din mobiltelefon inviterer du cyberkriminelle til at bryde og stjæle data fra din apps.
  2. Aktivér kodeord eller biometrisk beskyttelse. Officielle tal antyder, at op til en tredjedel af alle mobiltelefon-ejere ikke bruger et kodeord på deres end. Det er en stor fejltagelse og du bør faktisk med det samme sørge for at sætte kodeord på din mobil. Kodeordet på din mobiltelefon, om det er et decideret kodeord eller dit fingeraftryks biometriske kode, er underordnet – betragt dette tip som uundgåeligt.
  3. Slå lokalisation sporing fra. Mange af de apps vi har installeret på vores mobiltelefoner indsamler data om hvor vi befinder os. Det er der som udgangspunkt ikke noget odiøst i, eftersom den funktion ofte er med til at gøre vores oplevelse af den specifikke app langt bedre, end hvis denne data ikke blev indsamlet. Dog er det ikke at foretrække så længe du er på rejse (i hvert fald ikke som standard, skal du f.eks. bruge TripAdvisor til at finde en god restaurant, så slå lokalisering til, men slå funktionen fra igen efter du er færdig).

Undersøg også dine privatlivsindstillinger på din mobil og på dine apps – ofte bliver en del af disse oplysninger delt selvom du sender hovedsageligt til dine “venner” og muligvis hele internettet, hvor du er, kan cyberkriminelle finde disse oplysninger nyttige.

  1. Tag backup. Dette er også et generelt råd til alle mobiltelefon-ejere som gerne vil beskytte deres data, både imod tyveri og hændeligt tab. Sørg for, at tage backup af alt væsentligt data på din mobiltelefon. Både kontaktinformationer på venner og forretningsforbindelser, samt dine billeder, film, e-mails, SMS’er osv. Og i bedste fald bør du kryptere denne data, så selvom din mobiltelefon bliver stjålet kan tyven ikke misbruge din data.
  2. Slå Wi-Fi og Bluetooth fra når du ikke bruger det. Når disse tjenester er aktiverede søger din mobiltelefon løbende efter åbne Wi-Fi og Bluetooth-netværk til at oprette forbindelse til for f.eks. at have internetadgang – det kan være et stort problem, hvis din mobiltelefon løbende logger på usikre netværk, hvorfra din datatrafik kan opsnappes. Den konstante pinging af netværk kan desuden bruges til at lokalisere dig. Ved at slå disse to tjenester fra vil det også være med til at spare batterilevetiden på din mobiltelefon som en lille sidegevinst.
  3. Slå “find min mobil” og “fjernstyring” til. Hvis du kommer i den uheldige situation, at din mobiltelefon bliver stjålet på rejsen så er der et par forholdsregler du vil blive glad for, hvis du har taget den inden dette skulle ske. For det første, så har langt de fleste mobiltelefoner en funktion som hedder “find min mobil”, eller “find my phone” på engelsk, som grundlæggende set gør det muligt for dig via et online administratorpanel at lokalisere din mobiltelefon på et interaktivt kort – hvis vi antager, at du “blot” har tabt eller mistet din mobiltelefon så kan du faktisk på denne måde nemt finde den igen. Er din mobiltelefon reelt set stjålet, så kan du overdrage oplysningerne til det lokale politi og håbe de vil hjælpe dig.

Nu er det ikke sikkert, at det lokale politi har tid, eller interesse, i at hjælpe dig med tyveriet af din mobiltelefon og hvad kan man så gøre. Der findes desværre ikke en gylden vej til at få din mobiltelefon tilbage, men du kan til gengæld gør noget andet som kan forhindre yderligere problemer – nemlig at fjernstyre din mobiltelefon fra internettet og slette alt data på den. På den måde undgår du, at tyven får adgang til din personfølsomme data og misbruger den med yderligere uheldige følger for dig.

Denne artikel er skrevet i samarbejde med e-Gear.dk som bla. forhandler softwareløsning til beskyttelse af mobiltelefoner.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *