Guide: Kend dine rettigheder ved flyforsinkelser og flyaflysninger

Nogle gange kan drømmerejsen ende som et mareridt. En ferie kan nærmest blive smadret på grund af en flyforsinkelse eller en aflysning. Ofte ender det dog heldigvis med at have en mindre betydning, og det udgør for de fleste passagerer blot et irritationsmoment. Ikke desto mindre er det dog vigtigt, at du kender til dine rettigheder, når der opstår problemer med din flyrejse. Flyselskaber verden over skylder nemlig passagerer milliarder af kroner i erstatning, som flypassagerer bare ikke har gjort krav på. I denne artikel vil du blive klædt ordentligt på, så du kender til dine rettigheder, hvis du en dag skulle blive udsat for problemer med din flyrejse.

Erstatning ved flyforsinkelse

Der kan være mange penge at hente, hvis dit fly bliver forsinket. Der er dog nogle betingelser, der skal opfyldes, før du kan få en form for kompensation. Afhængig af din rejses længde og forsinkelsens varighed har du ret til forskellige former for erstatning. Vi giver dig et overblik herunder:

  • Hvis din ankomst er forsinket med tre timer eller mere, og du skal rejse mindre end 1.500 kilometer, så er du berettiget til at få 250 euro i erstatning.
  • En forsinket ankomst på mindst tre timer og en rejse på mindst 1.500 kilometer inden for EU, giver 400 euro i erstatning.
  • En forsinket ankomst på mindst tre timer og en rejse på 3.500 kilometer uden for EU giver en erstatning på 600 euro.
  • En forsinkelse på over 5 timer berettiger dig til at få billetten refunderet.

Samtidig er du i alle de ovennævnte tilfælde berettiget til at få gratis mad og drikke, som skal betales af flyselskabet. Der er dog nogle få undtagelser, der kan have betydning for, om du kan få tildelt erstatning, og det drejer sig blandt andet om krig, uvejr og naturkatastrofer, der kan have betydning for flyvninger.

Erstatning ved aflysninger

Når et fly er mere end 3 timer forsinket, bliver det betegnet som en aflysning. Du har som forbruger flere muligheder, når dit fly bliver aflyst. Herunder vil vi opridse dine muligheder i forbindelse med en aflysning:

  • Du kan få refunderet hele billetprisen.
  • Rejsen skal omlægges, så du kan komme frem til din destination hurtigst muligt.
  • Rejsen skal omlægges på en valgfri dato – dog ikke samme dag, som den oprindelige flyvning.
  • Hvis aflysningen sker i forbindelse med en mellemlanding, så skal flyselskabet tilbyde dig at flyve dig tilbage til den oprindelige afgangslufthavn.

Når du har valgt, hvilken af de ovennævnte muligheder du foretrækker, kan du ikke ændre på dit valg. Ved aflysning har du ligesom ved visse forsinkelser krav på gratis mad og drikke. Du har altså en del rettigheder, som kan fungere som et plaster på såret, hvis du da gør brug af dem. Det anbefales uden tvivl, at du står fast på dine rettigheder, så du kan få den behandling, som du retmæssigt fortjener.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *