Soveposen er en stor del af udstyret til en backpacker tur
Soveposen er som rygsækken en nødvendig og vigtig ting til bacpacker turen. En ting, som også skal passe til de aktiviteter, du vil lave, men bestemt også til alle de fantastiske steder og lande du vil besøge.
Her er det igen en god idé at tænke på det lette og kompakte ind i planlægningen. Soveposen skal jo bruges på de mange dage, hvor du ikke lige sover på hotel – dem kommer der nok rigtig mange af. Om det bliver på Hostel, vandrerhjem, høloft, telt eller på stranden, er det lidt vigtig, at soveposen giver dig en god nats søvn.
Indholdsfortegnelse
Hvor går turen til
Behovet for en sovepose kan sådan set deles op i to:
1) Soveposen til ”de varme lande” eller til de steder, hvor solen og de varme nætter er længst. Her vil en ultra let og kompakt pose være det optimale. Disse modeller fylder næsten intet – så lidt, at det nogle gange er svært at finde den.
2) Soveposen til ”hele verden” og alt det, der ligger derimellem. Når man har brug for en sovepose, som kan dække de mange behov, som en verden af spændende aktiviteter kan kræve. En trekking tur i Nepal, en raftingtur i New Zealand og til alle de dage, som ikke lige er planlagt.
Til soveposevalget i varme lande skal man selvfølgelig ikke have den tykkeste, men gå efter en forårs- og sommersovepose til rejsen. For at få den bedste oplevelse af søvn i soveposen, er det en super god ide at kigge på tilbehør til soveposer så som myggenet og silkelagner til soveposen. Du kan desuden få meget mere info i Testmagasinet’s sovepose test
Ekstra komfort i soveposen
Silkelagen er noget at det bedste, man kan have som tilbehør i sin sovepose. Silkens glatte struktur gør, at man let kan vende sig om i soveposen om natten, uden at hele soveposen følger med rundt, og silkens egenskaber gør, at man kan holde varmen, når det er koldt, og være kølig, når det er varmt – det er også godt at tænke på.
Det er selvfølgelig muligt at købe en sovepose der allerede er foret med silke, feks. lagenposer der er lavet i 100 % rip stop silke, og har den lækre detalje, at der er strækbare paneler i siderne, så posen er endnu mere komfortabel. Der er ikke noget bedre end at kravle ned i en silkepose, som er super behagelig, men den er også let og fylder ikke ret meget! Desuden forøges levetiden på din sovepose betydeligt, da silkeposen tager både slid og lugt – og så er den noget lettere at vaske end soveposen.
Fibersovepose eller dunsovepose
Hvis turen eller noget af turen, kommer til at foregå i højden Feks. Nepal eller i ørkenen Australiens ørken hvor der er koldt om natten, er der behov for en fibersovepose, der er et reelt alternativ til dunsoveposer.
Den syntetiske fiber sovepose har den lille tvist at den efter et par års brug gradvist falder i grader, fordi du komprimerer og river udfyldningen. Hvis du har tænkt dig at bruge posen i et fugtigt og blæsende klima, så er den syntetiske fiber sovepose at foretrække. Den giver varme selv, selvom det bliver lidt fugtigt, hvilket ikke er tilfældet med en dunfyldt sovepose.
De fleste soveposer er lavet med lynlås på både højre og venstre side, det spiller som udgangs punkt ikke den store rolle, men for dem der går op i det, er det nemmest at lynlåsen er på den modsatte side til din dominerende hånd. Kort sagt, hvis du er højrehåndet, skal du vælge en sovepose med lynlås på venstre side, skal der være fuld eller halvlængde på lynlåsen? Igen er det et spørgsmål om bekvemmelighed versus vægt og volumen, de fleste soveposer har almindeligvis en fuld længde tovejs lynlås, så det er ikke sådan et svært valg.